Herman Brouwer en Janine van der Plas winnaars Bedumer Bosloop

In en rondom het Bedumer bos is het BuurContact Loopcircuit 2013 geopend met de Bedumer Bosloop. Na een periode van koude dagen waren de weersomstandigheden voor de deelnemers en het publiek ideaal. De drassigheid van het veld rond start en finish maakte de loop voor de deelnemers er eentje van "even doorbijten". Herman Brouwer (Groningen) en Janine van der Plas (Haren) waren de eerste overall-winnaars van BuurContact Loopcircuit 2013.


De inschrijving in de gymzaal aan de Schoolstraat verliep gladjes. De nieuwe indeling van de verschillende klassen zorgde niet voor grote problemen. Door de nieuwe indeling is de bezetting van de verschillende leeftijdsklassen veel beter. Iedere deelnemer die de tien kilometer loopt, neemt deel aan de wedstrijd. De deelnemers aan de vijf kilometer lopen met ingang van dit seizoen in de Trimloop. Zowel door de deelnemers als de organisatie in Bedum werd de nieuwe indeling een verbetering genoemd.

Om drie uur gingen de verschillende jeugdlopen van start. De deelname aan de verschillende afstanden was goed te noemen. Een uur later was het de beurt aan de senioren voor hun Bedumer Bosloop. Ze werden weggeschoten door ambachtelijk bakker Klaes Hoekstra uit Bedum. Tweehonderd en zeven deelnemers begonnen aan hun ronden van 2,5 kilometer over een gevarieerd parcours. Door de lengte van de ronden zag het publiek de deelnemers veelvuldig voorbij komen. Na tien kilometer waren het Herman Brouwer uit Groningen (36 minuten en 24 seconden) bij de heren en Janine van der Plas uit Haren (42 minuten en 52 seconden) bij de dames die als eerste overall-deelnemers over de finish kwamen.

Met zijn winnende tijd in het overall-klassement was Herman Brouwer ook de winnaar in de klasse Heren. Maurits Kramer, die in eigen dorp liep, werd knap tweede op twintig seconden van de winnaar. Twee minuten na Kramer was het Remco Oost (Kantens) die als derde de eindstreep bereikte.

Pieter Jan Kooi uit Loppersum was in de Heren 40+ klasse niet te stuiten. In 36 minuten en 59 seconden legde hij de tien kilometer af. Eelco Hoogeveen uit Blije moest een halve minuut toegeven op Kooi. Kort daarna was het Sietze Jan Boer uit Groningen die brons opeiste.

Bij de Heren 50+ was het Henk Por uit Groningen die doorging waar hij het vorige seizoen mee was geëindigd, winnen. Anderhalve minuut bedroeg zijn voorsprong op de nummer twee, Carel Opten uit Assen. Eeuwe Schot (Groningen) tekende voor een prima derde plaats.

Nieuw is de klasse Heren 60+. Twaalf deelnemers meldden zich voor deze klasse aan de start. Het was Albert Zijlstra uit Elsloo die de primeur als winnaar voor zijn rekening nam. Bijna drie minuten bedroeg zijn voorsprong op de nummer twee, Peter Brink uit Groningen. De in het Duitse Einighausen wonende Jan Berends snelde naar de derde podiumplaats.

Bij de dames dus Janine van der Plas uit Haren die er met kop en schouders bovenuit stak. Ruim twee minuten na de Harense was het de talentvolle Aveline Hijlkema uit Zuidwolde, ook bekend van het schaatsen, die als tweede terugkwam bij de finish. Wanda Evertsz, bijna altijd van de partij bij het BuurContact Loopcircuit, maakte het podium bij de dames compleet.

In Christien Koning kende de klasse Dames 40+ een uitstekende winnares. De Groningse besloot met een voorsprong van ruim een minuut op de nummer twee Simone Binnema uit Eenrum. Twee minuten na de Eenrumse was het Elise Kool uit Loppersum die met het brons naar huis ging.

Nieuw is ook de klasse Dames 50+. Hier was het Magriet Taselaar uit Uithuizen die voor de eerste overwinning in deze klasse tekende. De spontane promotor van de hardloopsport had 51 minuten en 7 seconden nodig om de tien kilometer te volbrengen. Jantje Wiersema (Oldehove) legde een halve minuut toe op Taselaar. Annalies Jansen uit Groningen kwam drie minuten na de winnares over de eindstreep.

Nog een primeur in het BuurContact Loopcircuit was de uitreiking van een Snelle Jelle koek aan alle deelnemers. De snelste lopers bij de Trimgroep ontvingen een vijfpack van de krachtige kruidkoeken. Het waren Thijs Borcheld (Eelde) en Marleen Stiekema (Bedum) die als eerste met de vijfpack naar huis gingen. De verloting van de waardebon van € 120,00 te besteden bij sponsor Run2Day pakte voor Eltjo Smit uit Bedum fantastisch uit. Hij was de gelukkige winnaar en mag zich binnenkort bij de hardloopwinkel in de Oosterstraat te Groningen melden.

Volgende loop van het BuurContact Loopcircuit is de Stemer Omloop op zaterdag 11 mei te Stedum. Graag zien wij u dan terug als deelnemer/toeschouwer.


- uitslagen Bedumer Bosloop 13 april 2013
- fotos Bedumer Bosloop 13 april 2013
- meer fotos Bedumer Bosloop 13 april 2013 (Peter van der Hulst)
- filmpje starts Bedumer Bosloop 13 april 2013 (Peter van der Hulst)
- fotos Bedumer Bosloop 13 april 2013 (Martin de Jonge)

 

By Joomla 1.6 templates